sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Sunnuntain sanomisia.. eli ei oikeastaan mitään..

Käväistiin aamutuimaan siivoskelemassa yksi paikka ja sitten kaupassa.. meillä kun sunnuntait ovat samanarvoisia muiden päivien kanssa. Ainoa poikkeus arkipäiviin onkin se ihana rauha niin liikenteessä kuin kaupoissakin aamuisin.. ihmiset nukkuvat pitkään ja hartaasti ja sehän sopii meikäläiselle enemmän kuin nyrkki silmään. Meinaan minä inhoa shoppailua sun muuta paikoissa, joissa on valtavsati ihmisiä - ahdistaa..
Otetaan nyt vaikka Itis - aikoinaan asuinkin kulmilla vuositolkulla, mutta nyt ei ole siellä tullut käytyä kuin kerran ja se kerta vaikutti niin, ettei toiste tee mieli. Oli treffit vanhan kamun kanssa Itiksen kaffilassa ja menin vanhan puolen läpi ihan uteliaisuudestakin kun en vuosiin ollut käynyt. Ja se se vasta ahdistikin. Oli kuin olisi ollut turkkilaisessa basaarissa ja ei siinäkään mitään, mutta ihmiset kulkivat leveästi, eivät ottaneet kanssakulkijoita huomioon lainkaan vaan mennä möhelsivät kovaäänisesti kiljuen pitkin käytävää ja jos et väistänyt seinän viereen jäit kyllä taatusi alle. Puhumattakaan liikkeistä - joko oli euron liikkeitä tai sitten  hedelmälaareja käytävät täynnä.. yhtään ns. kunnon liikettä ei enää ollut tai ne/se viimeinenkin piti muuttomyyntiä.
Yksi ystävä asuu Kontulassa ja kertoi, että ostarin viimeinen kotimainen yrittäjä otti ja häippäsi tässä kun ei voinut liikettään ( joku kultasepän liike tai vastaava) pitää  paikallisten  ihmisten ja heidän lastensa käyttäytymisen vuoksi. Lisäksi terveysasemalla ei ole ensimmäistäkään syntyperäläistä suomalaista lääkäriä.. ei sillä, kyllä kai nyt Valvira tänä päivänä huolehtii siitä, että sitä ammattitaitoa on ja tutkinnot oikeita, mutta suomenkieli on kuitenkin niin hienoa, moninaista ja laajaulotteista kaikkine vivahteineen, ettei sen opettelu täydellisesti ole muunkielisille helppoa eli ts. se on mahdotonta oppia ymmärtämään kaikkea ja kaikkia sanoja ja sanontoja. Mikä tuottanee vaikeuksia vanhemlla porukalla saada se lääkäri ymmärtämään vaivoja.. muistan itse kun menin terkkarin vuosia vuosia sitten kun oli virtsaputkentulehdus niin lääkäri ensimmäiseksi sanoin minulla olevan pissitauti.. no senhän tiesinkin .. mutta sitten tuli sellaista tekstiä, että sain käsityksen minulla olevan syövän.. siinä sitten jankattiin.. minä ' siis onko minulla syöpä?' ja lääkäri ' sinulla syöpä?'  .. loppujen lopusi tilanne päättyi siihen, että pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, ettei sitä syöpää sitten ollut..huoh..minä kun en kuullut kysymysmerkkiä lekurin lauseen perässä ja äänenpaino oli tietenkin ihan eri sanoissa ja virkkeen kohdissa kuin suomenkielessä on totuttu..

Ja sitten ruokiin.. hevospaistilla mentiin tänäänkin päivällä - iltaruokana on kanaasuikaletta kuten eilenkin. Perunoita, pastaa, riisiä ei lautasilla enää näy - yksi syy on tietenkin se, ettei ukkokulta saa perunoita syödä - pastaa kyllä kunhan on vehnästä tehty - mutta senkin laittaminen on jäänyt vähiin. Leipää en syö nyt lainkaan - aamupuuro ajaa sen asian. Puuro on poikaa sanottiin ennen ja onhan se. Minä pidän kaurapuurosta ihan oikeasti, nams.

Huomisen ruoka on vielä auki ja saas nähdä mitä ukkokulta keksii, koska saa issekseen mennä kaupoille huomenna. Autoonsa pitää laittaa joku osa koska vilkku ei toimi ja koska se tapahtuu aamulla niin käykööt kaupassa samalla. Minä taidan siivoskella kotona sen aikaa.

Kaloreita en laskenut vaan aloitan sen homman huomenna ettei luisu käsistä nuo määrät, mutta uskoakseni pelkästään jo sokerin ja leivän poisjättäminen, runsaan salaatin ja kasvisten syönti, ja muutenkin säännöllinen ruokarytmi on kyllä aiheuttanut sen, että ainakin kilo on nyt poissa - pömpötys mahasta on jo laskenut eli jotain on tapahtunut ja joulukuun syöpöttelyt sulaa pikkuhiljaa pois. Toivottavasti ei tule vähään aikaa mitään ikävää yllättävää tapahtumaan - näköjään on vaikeaa käsitellä noita asioita ja sitten tulee ahdettua ikävään kaikennäköistä suuhunsa..

Kyllä minä veljeä ajattelen koko ajan kuitenkin - toisaalta olen kuoleman hyväksynyt ja toisaalta sitten en.. en oikein pysty mieltämään sitä tosiasiaa, ettei veljeä enää ole..


Sellaiset aatokset tänään - tässä vielä kuva eilisestä ruoasta... suosittelen kyllä kokeilemaan hevosta - on erittäin vähärasvaista lihaa ja usein huomattavasti halvempaakin kuin nauta. Ja maistuu hyvälle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

saa kommentoida - tosin epäasialliset ja blogin aiheeseen liittymättömät kommentit voin poistaa - riippuen millä tuulella kulloinkin olen